Новини

Edit

Изплатиха над 55 хил. лв. от „SOS Българска роза“ на 164 розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието

05.01.22

241116661_2693386540960183_6019944565855593058_n

Малко над 55 хил. лв. бяха разпределени на 164 микро розопроизводители от кампанията „SOS Българска роза“. Помощта е по инициатива на сдружение „Българска розова долина“ и  цели да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на розовия цвят през 2021 и разходите за неговото производство.

Секторът пострада тежко от икономическата криза, като изкупните цени за килограм рози достигнаха рекордно дъно през изминалата година. При себестойност около 2 лева, стопаните получаваха 1.50 лв. за килограм. Трудното положение стана причина сдружение „Българска розова долина“ да стартира дарителска кампания, с която да насърчи малките стопани от Стрелча, Клисура и Средногорието да не изоставят полетата си.

След като разпределиха малко над 55 хил. лв. на бенефициентите, от сдружението обявиха, че кампанията продължава и през 2022 година, като целите са да се подпомогне процеса по осигуряване на работна ръка за розобера, да се възстановят изоставени масиви в Карловската котловина и Средногорието и да се осигурят по-добри условия на розопреработвателите по време на активния сезон.

Продължаваме работа с надежда за по-добра 2022 година. Хората ни се довериха, успяваме да се обединим около общи позиции и това ни прави и по-успешни в разговорите с държавата и институциите. Разчитаме и на колегите от другите браншови организации да поддържаме добър диалог и да работим активно заедно по всеки от проблемите на сектора,“ заяви председателят на „Българска розова долина“ Владимир Стоянов.

Държавата отпусна средства за розопроизводители и преработватели по две програми през 2021, които обаче не бяха добре усвоени. По мнение на сдружението, причината е, че не са били адекватно насочени към нуждите на бранша. Затова през 2022 от „Българска розова долина“ ще настояват за обвързано финансиране на розопроизводителите – на килограм реализиран розов цвят, а не на декар, каквато е практиката до момента.

Стартира подписка в подкрепа на 5 мерки за спасяване на розопроизводството

Над 30 розопроизводители се събраха снощи (18 ноември) в Стрелча на разяснителна среща във връзка с кандидатстването за еднократна помощ от кампанията „SOS Българска роза“, организирана с подкрепата на Георги Павлов – кмет на община Стрелча. Те се обявиха и в подкрепа на предложенията на сдружение „Българска розова долина“ за промени в Стратегията за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.

Исканията на розопроизводителите са следните: 1. Установяване на количеството и качеството на излишъците от розово масло, чрез „Държавна лаборатория Българска роза“; 2. Изработване на прозрачен механизъм за финансова подкрепа на сектора, чрез „Българска банка за развитие“; 3. Финансова подкрепа за розопроизводителите на базата на количество реализиран розов цвят, а не на база площ на насажденията; 4. Насърчаване и подкрепа за участие на международни изложения, чрез „Държавната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“; 5. Против мораториума за нови насаждения.

Инициаторите от сдружение „Българска розова долина“ изпратиха писмо до Министерство на земеделието, храните и горите с тези предложения на 8 ноември, но все още не са получили отговор от ведомството.

Поводът за срещата в Стрелча беше старта на кандидатстването за еднократна помощ от „SOS Българска роза“ за розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието. Напомняме, че помощ от дарителската кампания ще получат производители с насаждения до 30 дка., които могат да докажат реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг. след попълване на кратък формуляр.

„Виждам, че у хората все още има надежда. Трудно им е, докарани са до отчаяние, но не се отказват и това ни дава стимул да продължаваме и ние да се борим гласът на българския розопроизводител да бъде чут.“ Това сподели Владимир Стоянов – инициатор на кампанията и председател на сдружение „Българска розова долина“.

Подписката, която стартира в Стрелча в подкрепа на исканията на сдружение „Българска розова долина“ , вече е онлайн. Можете да подкрепите ТУК.

Откриха „Долината на дарителите“ на „SOS Българска роза“ в с. Буново

„Долината на дарителите“ откриха край с. Буново инициаторите на кампанията „SOS Българска роза“ – сдружение „Българска розова долина“. Първата роза от първокласния български сорт Дамасцена засади Владимир Стоянов, председател на управителния съвет на сдружението.

„Събрахме се в този слънчев следобед, в навечерието на Деня на будителите, за да превърнем едно голо поле в символ на добрите дела. Откриваме Долината на дарителите с вяра и надежда, че днес даваме пример и на други хора, които милеят за България и нейния символ – българската маслодайна роза, да отворят сърцата си и да дарят.” Това сподели при откриването Владимир Стоянов.

След него цял ред рози засадиха и момичетата от „Сдружение на Жените мотористи ЕМПауърд България“, които подкрепят кампанията от самото ѝ начало. На събитието присъства кмета на с. Буново г-н Николай Тончев, както и други съмишленици и партньори на кампанията.

„Долината на дарителите“ представлява поле-символ, в което свои стръкове рози засаждат хората и фирмите, които се включват с финансови дарения в благотворителната кампания „SOS Българска роза“. Тя цели да подпомогне малките семейни розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието, които пострадаха най-тежко от кризата в бранша тази година. По сметките на кампанията вече са постъпили близо 60 хил. лева, а до края на годината целта е да се съберат 190 000.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България, като изкупните цени за килограм маслодайна роза достигна безпрецедентно ниски нива от 1,50 лв. при себестойност на продукцията от 2 лв. Това принуди десетки малки семейни предприятия да изкоренят розовите си масиви или да ги оставят да пустеят.

Вече можете да подкрепите „SOS Българска роза“ като изпратите дарителски SMS с текст: DMS ROZA на кратък номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

Сметка за дарения:     

Сдружение „Българска розова долина“

BG37UNCR70001524478370

Основание: SOS Българска Роза